Νέες προσθήκες στους IRC Servers και στα Services

Παρακάτω παραθέτουμε αναλυτικά μερικές από τις αλλαγές που έγιναν με την πρόσφατη αναβάθμιση. Μπορείτε να αφήσετε σχόλια και για άλλες που ανακαλύψατε μόνοι σας (με την εντολή HELP στα Services μπορείτε να δείτε όλες τις εντολές τους λεπτομερώς):

Στους IRC Servers:

 • Νέο user mode +S (Σύνδεση SSL): Σχεδόν όλοι οι servers πλέον παρέχουν την δυνατότητα δημιουργίας ασφαλούς/κρυπτογραφημένης σύνδεσης εφόσον υποστηρίζεται και από τον IRC client.
  Διαβάστε εδώ οδηγίες για σύνδεση SSL με τους δημοφιλέστερους IRC Clients.
 • Νέο channel mode +S (Σύνδεση SSL): Επιπλέον έχει προστεθεί το mode +S για τα κανάλια το οποίο όταν είναι ενεργοποιημένο σε ένα κανάλι, επιτρέπει την είσοδο μόνο σε χρήστες που είναι συνδεδεμένοι με SSL. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εντολή mlock του ChanServ.
 • Νέο user mode +u (URL protect): Το συγκεκριμένο mode αποτρέπει την λήψη URL διευθύνσεων από ψευδώνυμα τα οποία δεν είναι κατοχυρωμένα (unregistered). Όλα τα υπόλοιπα μηνύματα εμφανίζονται κανονικά (προστασία από spambots).
 • Νέο user mode +C (Spambot protect): Βάζοντας αυτό το mode δεν μπορείτε να δεχτείτε μηνύματα από χρήστες που δεν είναι σε κάποιο κοινό κανάλι με εσάς (προστασία από spambots).
 • Διορθωμένο user mode +t (Greeklish translation): Μεταφράζει τα μηνύματα που λαμβάνονται από άλλους χρήστες είτε σαν private messages ή μέσα στα κανάλια από iso-8859-7 (greek) encoding σε greeklish. Για παράδειγμα το κείμενο: «κανάλι» εμφανίζεται ως «kanali».
 • Νέο channel mode +e (ban exception): Αυτό το mode επιτρέπει την προσθήκη μιας μάσκας (της μορφής user@host) σε ένα κανάλι έτσι ώστε ακόμα και αν υπάρχει κάποιο ban στο κανάλι για την συγκεκριμένη μάσκα ή για κάποια γενικότερη μάσκα, να μπορεί να εισέλθει ο χρήστης στο κανάλι. Λαμβάνει μία παράμετρο, για παράδειγμα: /mode #channel +e *@a.host.gr
 • Νέο channel mode +j (join throttle): Το mode αυτό λαμβάνει δύο παραμέτρους (+j N:S) επιτρέποντας την είσοδο N χρηστών στο κανάλι μέσα σε S δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση που προσπαθήσουν να εισέλθουν στο κανάλι για παράδειγμα N+1 χρήστες μέσα σε S δευτερόλεπτα, ο τελευταίος χρήστης θα πρέπει να ξανακάνει JOIN μετά από λίγο. Μπορεί να απενεργοποιηθεί δίνοντας σαν παραμέτρους τις τιμές 0:0. Παράδειγμα: /mode #channel +j 4:6
 • Νέο channel mode +I (Invite exception): Λαμβάνει μια μάσκα της μορφής user@host σαν παράμετρο και επιτρέπει την είσοδο σε χρήστες που «ταιριάζουν» με αυτή τη μάσκα σε κανάλια που έχουν ενεργοποιημένο το +i mode (invite only), χωρίς να χρειάζονται invite.

Στα Services:

 • Για την κατοχύρωση ενός ψευδωνύμου (register) είναι υποχρεωτική η χρήση μιας έγκυρης ηλεκτρονικής διεύθυνσης (email). Διαβάστε εδώ αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση του email.
 • Ο μέγιστος αριθμός offline μηνυμάτων (memos) που μπορείτε να δεχτείτε έχει αυξηθεί από 20 σε 40. Για να ενεργοποιήσετε το νέο όριο δώστε την εντολή: /MemoServ SET LIMIT 40
 • Εάν έχετε ορίσει μια έγκυρη ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να ορίσετε το MemoServ έτσι ώστε να προωθεί τα memos που λαμβάνετε στο email σας (/MemoServ help set forward).
 • Με την εντολή /NickServ SHOWEXPIRE <nickname> μπορείτε να δείτε πότε θα λήξει ένα ψευδώνυμο ή το δικό σας ψευδώνυμο σε περίπτωση που δεν δοθεί κάποια παράμετρος. Αντίστοιχα υπάρχει και η εντολή /ChanServ SHOWEXPIRE <channel> για τα κανάλια.
 • Έχει προστεθεί η εντολή /NickServ SET INFO <text> η οποία σας επιτρέπει να ορίσετε ένα κείμενο που θα εμφανίζεται όταν κάποιος κάνει /NickServ INFO στο ψευδώνυμό σας.
 • Με την εντολή /NickServ SET NOOP ON αποτρέπεται κάποιον από το να προσθέσει το ψευδώνυμό σας στην λίστα πρόσβασης ενός καναλιού.
 • Έχει προστεθεί η εντολή /ChanServ ACCESS #channel VIEW στην οποία εμφανίζεται ένα ιστορικό για το πότε και από ποιόν έγινε η προσθήκη μίας access στο κανάλι, καθώς και πότε και από ποιόν έγινε η τελευταία τροποποίηση μίας access (και το προηγούμενο επίπεδο πρόσβασης που είχε ο χρήστης πριν την τροποποίηση).
 • Με την εντολή /ChanServ ACCESS #channel LISTLEVEL <level> εμφανίζεται η access list του καναλιού μόνο με τα ψευδώνυμα που έχουν επίπεδο πρόσβασης level στο κανάλι.
 • Η εντολή /ChanServ AKICK #channel VIEW εμφανίζει την AKICK list και επιπλέον την ημερομηνία που χρησιμοποιήθηκε τελευταία φορά κάθε AKICK.
 • Οι εντολές /ChanServ ACCESS #channel CLEAR ALL και /ChanServ AKICK #channel CLEAR ALL διαγράφουν όλες τις accesses και όλα τα akicks αντίστοιχα από ένα κανάλι. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από τον founder του καναλιού.

Have Fun

Advertisement

One comment on “Νέες προσθήκες στους IRC Servers και στα Services

 1. Έχει προστεθεί η εντολή /NickServ LISTCHANS που σας επιτρέπει να βλέπετε σε ποια κανάλια είσαστε founder.

  Έχει προστεθεί η εντολή /ChanServ KICK #channel . Εντολή προσωρινής απομάκρυνσης ενός χρήστη από το κανάλι από τα services.

  Έχει προστεθεί η εντολή /ChanServ VOICE #channel . Δίνει σε κάποιον χρήστη προσωρινό voice από τα services . Η αναίρεση είναι με την εντολή /ChanServ DEVOICE #channel .

  Έχει προστεθεί η εντολή /ChanServ SET #channel ENFORCE ON . Η εντολή αυτή επιτρέπει τους χρήστες με level auto-op ή auto-voice σε κάποιο κανάλι να διατηρούν το status τους ακόμα και αν κάποιος άλλος χρήστης τον κάνει deop ή devoice αντίστοιχα. Για παράδειγμα αν ένας operator κάνει deop έναν άλλον operator ο οποίος έχει auto-op access θα ξαναγίνει αυτόματα op από τα services.

  Έχει προστεθεί η εντολή /MemoServ IGNORE {ADD | DEL | LIST} [nickname | mask] όπου μπορούμε να μπλοκάρουμε κάποιον χρήστη ή ομάδα χρηστών να μας στείλνουν memo. Η εντολή αυτή δέχεται wildcards (“*”, “?”).

  Πληροφορίες για τα memo, δηλαδή πόσα έχουμε αδιάβαστα, πόσα έχουμε συνολικά, πόσα μπορούμε να δεχτούμε αλλά και πως θα ειδοποιούμαστε για τα νέα μπορούμε να τα βλέπουμε με την εντολή /MemoServ INFO

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s